Van Leuven en Elzinga winnen warming-up toenooien

De TOTO Dutch Open Darts 2024 is donderdagochtend officieel van start gegaan met de warming-up toernooien voor de heren en dames. Luitzen Elzinga en Noa-Lynn van Leuven pakten de titels en beginnen het lange dartweekend uitstekend in de Bonte Wever in Assen.

Heren

Meer dan 650 heren begonnen donderdagochtend aan het warming-up toernooi, waaronder diverse PDC-tourkaarthouders die mee mochten doen aangezien het niet live werd gestreamd. Voor Geert Nentjes, Danny van Trijp en Berry van Peer zat het toernooi er al op voor de laatste 128. Ook Patrick van den Boogaard, Jarno Bottenberg en Moreno Blom kenden geen succes en verloren al vroeg in het toernooi.

Jurjen van der Velde was de overgebleven tourkaarthouder die wel prima wist te presteren in Assen. Met zeges op onder meer Nigel van Milligen, Benjamin van Erven en Gerko Tibbe bereikte hij de kwartfinales, waarin hij titelverdediger Wesley Plaisier trof. Hij noteerde in zijn laatste drie wedstrijden op weg naar de kwartfinales gemiddeldes van 97, 104 en 98. Na een 2-0 voorsprong van Van der Velde wist Plaisier mede dankzij een geweldige 132-finish de partij alsnog met 4-2 naar zich toe te trekken. Hij was ook de favoriet in de halve finales, maar liet zich daarin verrassen. De Fries Luitzen Elzinga versloeg hem in een beslissende leg.

Elzinga mocht het in de finale gaan opnemen tegen Tonny Veenhof. Op weg naar de finale was hij onder meer te sterk voor Jeffrey Mevissen (3-1), Kevin Mast (4-1) en Mike van Leeuwen (4-2). Elzinga begon ijzersterk aan de finale, met finishes van 68 en 78 greep hij de eerste twee legs. In de derde en vierde leg misten beide heren wat dubbels, waardoor de legs werden gedeeld voor een 3-1 voorsprong. Met een 18-darter hield Elzinga vervolgens zijn eigen leg en kwam daarmee ook op matchpoint; 4-1. De overige twee legs gingen met de darts mee, waardoor Elzinga in 16 pijlen de finale met 5-2 naar zich toe trok. Een uitstekende start van het weekend voor de Fries.

Halve finales
Luitzen Elzinga 4-3 Wesley Plaisier
Tonny Veenhof 4-2 Mike van Leeuwen

Finale
Luitzen Elzinga 5-2 Tonny Veenhof

Dames

Een totaal van 67 dames begonnen donderdagochtend aan het warming-up toernooi voor de dames. Direct vroeg in het toernooi stonden twee topspelers in het dames darten tegenover elkaar. Bij de laatste 32 versloeg Anca Zijlstra met 3-1 Rhian O’Sullivan en stoomde vervolgens ook door naar de halve finales. Daarin werd ze met 3-1 verslagen door Sabrina Dikhoff-Jongenotter, die zo de finale bereikte op de openingsdag.

Daarin trof ze Noa-Lynn van Leuven. Met zeges op o.a. Nathalie van Marm (3-1), Lerena Rietbergen (3-2, 90 gemiddeld) en Anna Votavova (3-1) bereikte zij ook de finale. Dikhoff-Jongenotter begon sterk aan de finale door haar eigen leg met een 70-finish te houden. Daarna nam Van Leuven het initiatief door drie legs op een rij te winnen met finishes van 80, 72 en 115 voor een 3-1 voorsprong. Dikhoff-Jongenotter hield in 18 darts nog wel haar eigen leg, maar zag in de zesde leg Van Leuven via tops de zege pakken!

Halve finales
Sabrina Dikhoff-Jongenotter 3-1 Anca Zijlstra
Noa-Lynn van Leuven 3-1 Anna Votavova

Finale
Noa-Lynn van Leuven 4-2 Sabrina Dikhoff-Jongenotter

Tekst: Dartsactueel

JENNYSEGERS-22283
JENNYSEGERS-22177
JENNYSEGERS-22294

Foto: Jenny Segers

ANDER NIEUWS
27 maart 2024
De datum voor de TOTO Dutch Open Darts 2025 in De Bonte Wever is bekend.
4 februari 2024
De koppelfinale bij de heren is op overtuigende wijze gewonnen door het Nederlands-Belgische duo Damian Mol/Brian Raman. Ze versloegen het Nederlandse duo Jimmy van Schie/Jeroen Mioch met 5-1 en deden dat met knappe cijfers.